Entä jos hevonen huutaisi kivusta?

Tunne Yhteys

Entä jos hevonen huutaisi kivusta?

Entä jos hevonen huutaisi kivusta?

Hevonen on hiljainen eläin. Oletko ikinä miettinyt, entä jos hevonen huutaisi kivusta tai ilmaisisi kipuaa jollain äänellä? Reagoisimmekohan hevosen kipuun ja sen ilmaisuun eri tavalla kuin nyt? Olisiko siihen helpompi tarttua?

Joitain ajatuksia

Oletko koskaan miettinyt miten koira tai kissa reagoisi, jos sitä potkaisisi kantapäällä, kantapäällä, jossa on kannus? Entä jos sitä napauttaisi raipalla? Tai mitä jos kiskoisit sen suussa olevasta rautapalasesta, kun se ei mene minne sinä haluat? Tai kiskoisit kasvojen hermojen päällä olevasta lenkistä? Tai löisit sitä nyrkillä tai avokämmenellä, riimunnarulla?

Provosoivia kysymyksiä ja lauseita, liioittelua? Kyllä, mutta kuitenkin myös arkipäivää monelle hevoselle.

Entä jos hevonen huutaisi kivusta?

Miten kivusta viestitään?

Eläimet kertovat kivustaan eri tavalla, suurin osa pystyy käyttämään ääntä kivun kertomiseen, kuten koirat ja kissat. Ne  voivat ulista, huutaa, maukua tai vaikertaa. (Toki koirat ja kissatkin ovat mestareita peittämään kipuaan, jos se ei ole äkillinen) Sitten ovat ne äänettömät.

Äänettömät, jotka huutavat hännällä, korvilla, silmillä, huulilla, ilmeillä ja jännittymisellä. Äänettömät, joiden reaktioita pidämme normaaleina. Äänettömät, jotka ovat sen armoilla, että me osaamme lukea niitä tarpeeksi hyvin.
Äänettömät, jotka ovat oppineet vielä kaiken lisäksi saaliseläimenä peittämään kipunsa viimeiseen asti.

Mitä jos mukana olisi ääni?

Entä jos hevonen aina ulvahtaisi, kun jalka käy kovemmin kyljessä. Jos jokainen kovempi raipalla muistutus saisi aikaan huudahduksen. Voisimmeko silloinkin sulkea silmämme ja pitää sitä normaalina? Voisimmeko me vain todeta, että tämä kuuluu lajiin?

Kuinka paljon sillä on merkitystä, että eläin voi osoittaa kivun tunnetta äänellä? Kuinka paljon helpompaa on olla näkemättä vääryyttä, koska ei ole ääntä todisteena kivusta tai epämiellyttävästä tunteesta?

Entä jos hevonen huutaisi kivusta?

Hiljainen kärsijä

Ihminenkin voi kiljaista tai huutaa kokiessaan äkillistä kipua, ehkä me emme osaa suhtautua tarpeeksi vakavasti siihen, kun emme kaikilla aisteilla näe ja koe kivun tuottamista.

Hevoset eivät voi huutaa, eivät kiljua, eivätkä ulista. Meillä on vastuu olla tietoisia siitä, miten hevonen osoittaa kipua ja epämiellyttävää tunnetta. Ja meillä on myös vastuu toimia sen mukaan. On niin helppoa sulkea silmänsä näiltä muilta merkeiltä, koska ääntä ei kuulu ja meteliä ei synny.

Mitä jos ensi kerralla tämä ajatus kävisi mielessäsi, kun näet tai koet hevosen kokevan kipua?

P.S Löydät erään kipututkimuksen täältä

Olen myös Facebookissa ja Instagramissa

Palaa kotisivulle tästä

Kolme alinta kuvaa: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *