Oleminen hevosen kanssa, miksi se on tärkeää?

Tunne Yhteys

Oleminen hevosen kanssa, miksi se on tärkeää?

Miksi vain oleminen hevosen kanssa on tärkeää ja miksi se on meille ihmisille niin vaikeaa? Jos seuraat sitä, mitä hevosesi tekee muiden hevosten kanssa, niin todennäköisesti kaksi yleisintä tilannetta, jotka näet ovat: Hevoset syövät yhdessä tai hevoset nukkuvat/tekevät eivät mitään yhdessä.

Yhdessä oleminen lujittaa laumaa ja se on hevoselle luontainen tapa olla ja elää.

Oleminen hevosen kanssa, miksi se on tärkeää?

Miksi oleminen hevosen kanssa on tärkeää?

Seuratessasi hevosia ne tosiaan tekevät useimmiten kahta asiaa yhdessä. Joko hevoset syövät (tai etsivät syötävää) tai sitten ne lepäävät yhdessä. Syöminen on looginen asia ja ruoan etsintä ja sitä kautta laidunnus kuuluu hevosen lajityypilliseen käytökseen. Nykyään hevosten ei juuri tarvitse ruokaansa etsiä, mutta jos esimerkiksi kesällä seuraa laitumella olevaa laumaa, näkee selkeästi miten se liikkuu ruokaa etsiessään/syödessään yhtenä laumana.

Yhdessä oleminen tai lepääminen on toinen asia mitä hevoset tekevät yhdessä. Se on ikäänkuin aktiivispassiivista olemista, läsnäoloa sen syvimmässä merkityksessä. Lauman tuoma tuki ja turva luo ympäristön, jossa hevonen voi levätä ja samalla olla yhteydessä lauman muihin jäseniin.

Tästä samasta syystä on tärkeää, että myös ihminen ymmärtäisi tämän olemisen tärkeyden. Hevosen elämään kuuluu luonnollisena osana yhdessä oleminen, niin että varsinaisesti ei tehdä mitään. Ihmiselle tämä on usein jopa vaikeaa, sillä olemme usein keskittyneet enemmän suorittamiseen ja tekemiseen kuin olemiseen.

Oleminen hevosen kanssa, miksi se on tärkeää?

Mitä lisäarvoa oleminen hevosen kanssa tuo?

Jos mieti asiaa hevosen näkökulmasta, se että menet tallille ja teet hevosen kanssa asioita, ei välttämättä ole hevosen mielestä aina niin mielekästä. Tai ainakin se voi olla mielekkäämpää, jos yhdessä tekemisen oheen liittyy edes joskus vain olemista yhdessä.

Yksi tärkeimpiä asioita yhteyden luomisessa hevoseen, joita olen itse huomannut, on nimenomaan oleminen. Jokainen määrittää olemisensa omalla tavallaan, tässä kohden tärkeää on varmasti katsoa asiaa hevosen kannalta ja miettiä miten ja missä oleminen olisi hevoselle mukavaa ja selkeää olemisen kannalta.

Lisäarvo, jota tämä oleminen tuo mukanaan, on ainakin minulle seuraavia asioita:

  • Tutustuminen hevoseen on erilaista, silloin, kun keskitymme vain olemiseen tekemisen sijasta
  • Yhteyden luominen hevoseen tuntuu luontevammalta, kun tiedät minkälainen hevosesi on silloin, kun se voi vapaasti vain olla seurassasi
  • Hevosen levollisuuus lisääntyy seurassasi
  • Hevosen halu ja kyky kommunikoida kanssasi kehittyy
  • Oma kykysi lukea hevostasi kasvaa
  • Tietoisuutesi hevosesi mielentiloista ja kehon kunnosta kehittyy
  • Oleminen yhdessä, ilman tekemisen vaatimusta kehittää teidän molempien kykyä olla tietoinen omasta itsestään ja toisesta
  • Nämä ylläolevat asiat vaikuttavat kaikki positiivisesti myös siihen, mitä te yhdessä teette


Miksi oleminen voi olla haasteellista?

Meille ihmisille oleminen, varsinkin nykypäivänä, on todellinen haaste. Elämme keskellä hektistä maailmaa, jossa arvostetaan suorittamista ja jatkuvaa kehittymistä. Informaatioähky on jatkuvaa ja stressi on monelle jokapäiväinen seuralainen. Hermostomme käy jatkuvasti ylikierroksilla, jolloin myös rauhoittuminen on vaikeaa. Jo pelkän olemisen ajattelu voi aiheuttaa huonoa omaatuntoa, koska aina pitäisi olla tekemässä jotain.

Tämän vuoksi myös olemista pitää harjoitella. Ja koko tekstin luettuasi ymmärrät myös haasteen yhdistää hevoselle tärkeä oleminen ja ihmisen jatkuva tarve tehdä ja ajatella. Tästä johtuen on vielä tärkeämpää keskittyä välillä olemiseen ja olemisen harjoittelemiseen. Keskittymisen ja rauhoittumisen avulla voi löytää täysin uusia elementtejä sekä omaan elämään että hevosen kanssa yhdessä olemiseen ja tekemiseen.

Hevonen, joka ei ole tottunut siihen, että ihminen vain on ilman vaatimuksia, voi olla myös aluksi hämmentynyt ja rauhaton. Älä siis ihmettele, jos hevosesi tuijottaa sinua karsinassaan epäluuloisen näköisena, kun menet sinne viettämään aikaa hänen kanssaan. Jos hevonen ei ole tottunut siihen, että ette tee yhdessä ei mitään, on hänenkin saatava mahdollisuus tottua asiaan. Muista olla siis lempeän kärsivällinen sekä itseä että hevostasi kohtaan, lupaan, että jo muutaman kokeilun jälkeen huoaat eron.

Järjestän Pikkusuokin tallin kanssa kurssin kesäkuussa, jossa keskitymme yhdessäolemiseen ja rentoutumiseen, tervetuloa mukaan!

Oleminen hevosen kanssa, miksi se on tärkeää?

P.S Tykkää sivustani Facebookissa

Palaa kotisivulle tästä

Kaksi ylintä kuvaa: Anniina Gullans

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *