Mitä tekemistä itsetuntemuksella on hevosten kanssa?

Tunne Yhteys

Mitä tekemistä itsetuntemuksella on hevosten kanssa?

Mitä tekemistä itsetuntemuksella on hevosten kanssa? Ja miksi itsetuntemus on tuo lisäarvoa hevosten kanssa olemiseen ja tekemiseen? Tässä blogikirjoituksessa avaan hieman omia ajatuksiani aiheesta.

Mitä on itsetuntemus?

Lyhyesti selitettynä itsetuntemus on nimenomaan sitä, oman itsensä tuntemista. Tiedät minkälainen olet ja miten reagoit erilaisiin tilanteisiin. Tiedostat omat ajatuksesi ja osaat tarkkailla niitä siten, että ainakaan aina et toimi suoraan ulkopuolelta tulleen ärsykkeen mukaan vaan pystyt miettimään asiaa ennen kuin toimit.

Itsetuntemus käsittää meidät kokonaisina ihmisinä, se tarkoittaa sitä, että olemme tietoisia meidän erilaisista puolista, myös niistä, joista emme välttämättä tykkää tai joita pidämme jotenkin huonoina. Kun olemme tietoisia erilaisista ominaisuuksista, persoonallisuudesta, menneisyyden vaikutuksista, tunteista, uskomuksista ja niin edelleen, meidän on helpompaa suhtautua erilaisiin tilanteisiin laajemmalla näkökulmalla.

Mitä tekemistä hevosella on itsetuntemuksen kanssa?

Onko sinulle ikinä käynyt niin, että sinulla on esimerkiksi huono päivä tai menet kiireessä tallille. Sinun pitäisi saada tehtyä asiat nopeasti, mutta hevonen ei anna kiinni tarhasta? Oletko ikinä pelästynyt hevosen selässä hetkellistä hallinnan tunteen menetystä ja suuttunut tästä hevoselle? Oletko koskaan ihmetellyt, miksi joku tai jotkut hevoset ovat vieneet sinua kohti hetkiä, joissa olet ymmärtänyt itsestäsi jotain kokonaisvaltaisesti tai eri tavalla kuin ennen?

Hevoset kommunikoivat eri tavalla kuin me ihmiset. Ne eivät puhu käyttämällä sanoja, niin kuin me hyvin tiedämme. Heidän tapansa kommunikoida on erilainen; kehonkieli ja kyky ymmärtää erilaiset energiat on hevoselle luontaista. Hevonen lukee meitä kuin avointa kirjaa. Ja hevoselle sellainen on epäselvä tilanne, jossa me itse käyttäydymme eri tavalla kuin mitä energiaa me mukanamme kannamme.

Ja jos emme tiedosta omia ajatuksiamme ja tuntemuksiamme, saatamme hermostua hevoselle, joka ei esimerkiksi anna kiinni sieltä tarhasta, kun meillä on kiire. Jos emme tiedosta sitä, että jännitymme hevosen selässä tai emme halua myöntää, että pelottaa, me piilotamme nämä tunteet ja puemme ne turhautumisen tai vihan vaatteisiin. Me pidämme kiinni omista valheellisista totuuksista kiinni hevosen kustannuksella, koska emme osaa tai halua kohdata sitä, miltä meistä tuntuu.

Ja tämä on se syy siihen, miksi itsetuntemus tuo lisäarvoa hevosten kanssa olemiseen ja yhdessä tekemiseen.

Miten itsetuntemus vaikuttaa kykyysi olla hevosten seurassa?

 • Kun sinulla itselläsi on tiedossa omat ajatuksesi ja toimintamallisi, osaat suhtautua niihin eri tavalla
 • Näet laajemman kokonaisuuden ja osaat suhteuttaa ajatuksesi ja regointisi tilanteeseen sopivalla tavalla
 • Kun olet tietoinen itsestäsi, olet hevosellesi selkeämpi
 • Tällöin esimerkiksi pelon tai jännityksen tunne on erilainen, sillä emme yritä piilottaa sitä, vaan hyväksymme tunteen olemassaolon
 • Hevoselle se, että annamme itsemme olla sellaisia kuin olemme, luo enemmän luottamusta, koska emme yritä piilotella tai tukkia energian kulkua
 • Osaat ja kykenet kuuntelemaan hevostasi eri tavalla kuin ennen, koska kaikki ei ole henkilökohtaista loukkausta
 • Osaat olla kiitollinen siitä, mitä hevosesi sinulle kertoo ja opettaa
 • Terve itsekkyys kehittyy ja epäterve itsekkyys vähenee
 • Armollisuus ja lempeys itseä ja hevosta kohtaan lisääntyy
 • Jotkut asiat voivat edelleen tuntua kipeiltä tai vaikeilta, mutta niitä kohti meneminen on tietoinen valinta
 • Tietoisia valintoja seuraa kasvaminen ja kehittyminen, joka kehittää myös tietoisuutta

Itsetuntemus lisää sinun ja hevosesi hyvinvointia

Itsetuntemuksen kehittäminen ja siihen syventyminen ei ole se helpoin tie. Se ei ole tie täynnä vaaleanpunaista höttöä. Mutta se on tie, joka vie meitä eteenpäin. Ja se on tie, joka antaa meille merkityksen tunnetta.

Itsetuntemuksen kautta kehittyy inhimillisyys ja lempeys, itseä ja muita kohtaan. Koska kokonaisvaltaisempi ja laajempi ymmärrys vaatii enemmän näkökulmia, pystymme suhtautumaan moniin asioihin avoimemmin.

Hevonen arvostaa sitä, että olet enemmän läsnä ja tiedostat mitä teet ja miksi. Tämä antaa sinulle enemmän työkaluja, sillä erilaisten tilanteiden läpikäynti on erilaista, kun tiedostaa omat tuntemuksensa ja ajatuksensa. Ja vaikka eteen tulisikin tilanne, jossa on kiire tai pelottaa, on tilannetta helpompi ohjailla, kun ei tarvitse käyttää energiaa tuntemuksien piilotteluun. Vaan voi tehdä päätöksiä tuntemuksista huolimatta ja toimia sen mukaan.

Itsetuntemuksen ja tietoisuuden kehittäminen on sipulin kuorimista, aina löytyy uusia kerroksia ja uusia syvyyksiä.

P.S Vuodelle 2019 mahtuu vielä kalenteriin Tunne Yhteys-kursseja tai teemapäiviä, ota yhteyttä suvi@suvintuulet.fi.

Ajankohtaista-sivulta näet sovitut reissut ja kurssit.

Tunne Yhteys löytyy myös Facebookista

Kuvat: Anniina Gullans

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *